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References:
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Question:
CS Tumor Size: Is a measured "area" equivalent to a tumor, mass or lesion size? See Discussion.

Discussion:
Collaborative Stage manual, page 26

Rule 4a: "always code size of the primary tumor, not size of the polyp, ulcer, cyst or distant metastasis."

Rule 4e: Additional rule for breast primaries: Example: Duct carcinoma in situ covering a 1.9 cm area with focal areas of invasive ductal

carcinoma. Record the tumor size as 1.9 cm.

Answer:
This answer was provided in the context of CSv1 coding guidelines. The response may not be used after your registry database has been

converted to CSv2.In general, a measured area is not equivalent to a tumor size.

Do not apply the rule related to the breast example to other primary sites. This example in the CS manual pertains to coding tumor size for

breast primaries when the size of the invasive component is not stated. In the example, the area involved with duct carcinoma in situ is the

only measurement available. The size of the invasive component was not given.

Cancer Site Category:
N/A

Data Item Category:
N/A

Other Category:
N/A

Year:
2007


