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Question:
Reportability--Heme & Lymphoid Neoplasms: Is the pathologic final diagnosis of "follicular lymphoma, WHO grade 1-2, findings may represent

in situ follicular lymphoma" reportable if the clinician also states this may be an "in situ follicular lymphoma"? See Discussion.

Discussion:
2/16/11 mesentery biopsy showed "follicular lymphoma, WHO grade 1-2, findings may represent an "in situ" follicular lymphoma."

3/7/11 clinician note stated, "nodularity of the mesentery which upon biopsy may be in situ follicular lymphoma. No treatment is necessary.

This is not a proven malignancy. It may evolve into one. Plan 6 month follow-up and CT scans.

Do the notes from the oncologist and pathologist stating that this "may be" or "may represent" an in situ lymphoma make this case non-

reportable?

Answer:
For cases diagnosed 2010 and forward, access the Hematopoietic Database at http://seer.cancer.gov/seertools/hemelymph.

This case should not be accessioned. In situ lymphoma is not reportable for any of the standard setters (CoC, NPCR, or SEER). In the Case

Reportability Instructions, the NOTE under Rule 3 states, "Do report in situ (/2) lymphomas."

SEER*Educate provides training on how to use the Heme Manual and DB. If you are unsure how to arrive at the answer in this SINQ question,

refer to SEER*Educate to practice coding hematopoietic and lymphoid neoplasms. Review the step-by-step instructions provided for each case

scenario to learn how to use the application and manual to arrive at the answer provided. https://educate.fhcrc.org/LandingPage.aspx

(https://educate.fhcrc.org/LandingPage.aspx).

History:
This SINQ question has been updated to the Hematopoietic & Lymphoid Neoplasm Manual & Database published January 2014.

The original answer below was written based on the rules in 2010

For cases diagnosed 2010-2011, access the Hematopoietic Database at

http://seer.cancer.gov/tools/heme/.

Click on Hematopoietic Project. Click on Hematopoietic and Lymphoid Database. For 2010-2011 diagnoses, click on the "use the 2010

database" label in the upper right corner of the screen. The 2010 Hematopoietic Coding Manual (PDF) button will appear to indicate the correct

version of the program is available now for query.

This case should not be accessioned. In situ lymphoma is not reportable for any of the standard setters (CoC, NPCR, or SEER). The steps used

to arrive at this decision are:

Click on the 2010 HEMATOPOIETIC CODING MANUAL (PDF).

Click on the binocular icon in the left margin to do a search of the manual.

Type the term "in situ" into the box that follows the question "What word or phrase would you like to search for?" Press the SEARCH button. In

the Case Reportability Instructions, the NOTE under Rule 8 states, "There are in situ (/2) hematopoietic or lymphoid neoplasms."
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