Primary site--Heme & Lymphoid Neoplasms: How is the primary site coded for a mantle cell lymphoma found in the sigmoid colon on colonoscopy with biopsy?
Code the primary site to the sigmoid colon [C187] per Rule PH24. Code the primary site to the organ when lymphoma is present only in an organ. Based on the information provided, the lymphoma is present only in the sigmoid colon.
SEER*Educate provides training on how to use the Heme Manual and DB. If you are unsure how to arrive at the answer in this SINQ question, refer to SEER*Educate to practice coding hematopoietic and lymphoid neoplasms. Review the step-by-step instructions provided for each case scenario to learn how to use the application and manual to arrive at the answer provided. https://educate.fhcrc.org/LandingPage.aspx.
MP/H Rules/Histology--Endometrium: What is the correct histology code for an endometrial cancer described as "Adenocarcinoma with areas of squamous differentiation?"
Assign 8570/3 to adenocarcinoma with squamous differentiation of the endometrium. The most recent WHO classification does not list "adenocarcinoma" for tumors of the uterine corpus. WHO does state that "endometroid carcinoma of the usual type is a glandular neoplasm..." Further, WHO states "Endometroid carcinoma typically displays a glandular or villoglandular architecture..." Based on the WHO classification, the use of the term "adenocarcinoma" in this context can be interpreted as endometroid carcinoma.
Reportability/Primary Site--Head & Neck: If a wedge resection/shield resection is performed on the lower lip for SCCA and the path report refers to "lip, NOS" with no mention of vermilion border, is this case reportable?
Review the operative and pathology reports, and the physical exam for mention of "mucosal surface" (reportable) or "skin" (not reportable). If neither are mentioned, lip, NOS is reportable per the ICD-O-3 code of C009.
Terminology/Terms of involvement: When the terms "lytic" or "lysis" are used in an imaging study, are they to be interpreted as synonymous with metastasis, or can these terms be used to describe a non-malignant condition?
Although the term "lytic lesion" is often used to describe bone lesions and "tumor lysis" develops in response to systemic therapy, the words are not a part of the SEER list of terms used to describe involvement. Do not code distant metastasis based only on these words.
Histology--Prostate: We are seeing numerous pathology reports with the following diagnosis: "Conventional (acinar) prostatic adenocarcinoma (M81403)." What is the correct histology code?
For cases diagnosed prior to January 1, 2007, assign histology code 8550/3 [Acinar adenocarcinoma].
Histology (Pre-2007)--Bladder: How is a "carcinoma with squamous, mucinous, and signet ring cell features" coded?
For tumors diagnosed prior to 2007:
Code histology to 8490 [Signet ring cell carcinoma]. Rule 7 on page 87 of the 2004 SEER Manual applies to this case.
Rule 7: Code the numerically higher ICD-O-3 code. This is the rule with the lowest priority and should be used infrequently.
For tumors diagnosed 2007 or later, refer to the MP/H rules. If there are still questions about how this type of tumor should be coded, submit a new question to SINQ and include the difficulties you are encountering in applying the MP/H rules.
Grade, Differentiation--All Sites: If the grade given for the primary site is from a provisional diagnosis and the grade given for a metastatic site is from a final diagnosis, should we follow the SEER rule that says to code the grade as stated in the final diagnosis (e.g., Provisional diagnosis: High grade papillary serous carcinoma of ovary. Final dx: poorly differentiated adenocarcinoma in a caval lymph node)?
Code the Grade, Differentiation field to 4 [High grade] from the examination of the ovary (primary site). Do not code grade from a metastatic site.
Chemotherapy: If a physician does not document the reason chemotherapy was given concurrently with radiation therapy, should it be assumed to have been used as a radiosensitizer or radioprotectant and then, per SEER chemotherapy coding instruction 2, ignore coding the chemo agent as treatment?
Do not assume that a chemo agent given with radiation therapy is a radiosensitizer. Seek additional information.
Compare the dose given to the dose normally given for treatment. When chemotherapeutic agents are used as radiosensitizers or radioprotectants, they are given at a much lower dose.
EOD-Extension--Lymphoma: What code is used to represent a non-Hodgkin lymphoma presenting with involvement of an extralymphatic organ and lymph nodes on the opposite side of the diaphragm?
For cases diagnosed 1998-2003: Code the EOD-Extension field to 31 [30 + localized involvement of an extralymphatic organ or site; Stage III E].
Reason No Cancer-Directed Surgery--Hematopoietic, NOS: Is this field always coded to 1 [not performed, not part of first course] for leukemias & other hematopoietic diseases?
For cases diagnosed 2003 and later: For sites where "Surgery of the primary site" is coded 00 or 98 (hematopoietic included), Reason for No Surgery of Primary Site should be coded as 1 [Surgery of the primary site not performed because it was not part of the planned first course of treatment]. On rare occasions, there may be surgery to the primary site for a hematopoietic disease, such as an excisional biopsy of a myeloid sarcoma. Refer to the "Abstracting and Coding Guide for the Hematopoietic Diseases" for cell-type-specific treatment information.